NHS Community Hospital, Malvern

29 March 2012

Article PDF Download PDF Now

The new NHS community hospital at Malvern Worcestershire features extensive use of GRC panels as band courses, window surrounds etc.

Originally cast stone was incorporated into the design however a decision was made to use GRC due to the relatively large section sizes. This allowed the use of longer span units whilst reducing component weight. Equally as important was the need for a fast track construction programme which would have been compromised due to the lengthy
production cycles associated with wet cast materials.

As such the units were designed as a post masonry completion retro fit solution. Each stone is supported and restrained by a stainless steel bracket system designed by GRCUK engineers. Due to the complexity of the fixing system pre-mix GRC had to be used to allow accurate and precise support of units within the cast hollow sections. The mix design and finish were developed to match the original approved cast stone samples.

The completed project has achieved the objective of providing a lightweight and cost effective cladding solution whilst providing the appearance of built in natural stone dressings.

Article PDF Download PDF Now



<<< Back to featured projects
Latest Projects

 

Other Projects

The Grange School Runcorn - The Grange Scho...
Highbury Park, London - Highbury Park is a flagship development for leading London property developers Mount Anvil. The sche...